Kunnen we de decembermaand niet anders inrichten?

januari 14, 2020 0 Door admin

Ik heb december altijd enorm stressvol gevonden en dan met name de laatste week/twee weken. Kerst en Oud & Nieuw vond ik altijd een gedoe. Ja, zelfs toen ik nog single was. Als ik de kans had om te werken op die dagen deed ik dat ook. Heerlijk vond ik dat. Geen verplichtingen en gewoon lekker geld verdienen. Prima. Maar toen kwam er een relatie en werd het allemaal een beetje anders. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het samenzijn echt onwijs gezellig en geniet ook echt wel van die dagen, maar het geregel eromheen is vaak zo’n gedoe. Tegenwoordig maak ik (maken wij) het onszelf makkelijk en zijn wij ook gewoon toegetreden tot de club van de kaasfondue-/gourmet kerstvierders. Een drie gangen menu klaar maken met kerst, komt wel weer als de kids ouder zijn.

Kerstkindje
Maar Kerst zal altijd wel een beetje ‘stressvol’ zijn, aangezien dochterlief zo’n vijf jaar geleden besloot om op kerstavond aanstalten te gaan maken om, meer dan 24 uur later, op tweede kerstdag de wereld te betreden. De eerste vier jaar van haar leven lag er voor mijn gevoel ineens meer druk op Kerst omdat we haar verjaardag dan ook gewoon vierden (nu moet ik wel heel eerlijk zijn dat ik het mijzelf tot nu toe ook heel erg moeilijk maakte met haar verjaardag). Ik was enorm blij dat ze nog maar weinig snapte van Sinterklaas en voor mijn gevoel kreeg ze er ook niet heel veel bewust van mee. Mijn God zeg, Sinterklaas, Kerst, een verjaardag en Oud & Nieuw. Veeg me op zeg!

Bewustwording
Vorig jaar begon er een kentering te komen. Ze begon wat meer besef van Sinterklaas te krijgen, Kerst en natuurlijk haar verjaardag. Ook kreeg ze interesse in vuurwerk, dus met Oud & Nieuw hebben we haar even wakker gemaakt iets voor 12-en. Ze was niet meer weg te slaan bij haar oom die buiten vuurwerk aan het afsteken was. En een paar maanden geleden vroeg ze alweer of ze met Oud & Nieuw weer samen met haar oom vuurwerk mocht afsteken. (En nee we lieten haar echt geen rotjes afsteken of alleen met vuurwerk achter!) De aanloop naar de feestdagen vond ik vorig jaar dus al pittig. Sinterklaas, Kerst, verjaardag en Oud & Nieuw. En we hadden een dochter die echt klaar was voor de basisschool. Ja, je kan gerust stellen dat we nogal wat strijd hadden. Op z’n zachtst gezegd. Dat het nóg pittiger kon had ik vorig jaar niet voor mogelijk gehouden. Domme ik.

Het startschot voor de ellende
Vanaf het moment dat Sinterklaas het land binnenkomt lijkt het wel alsof veel (niet alle) kinderen een compleet ander kind worden. Oortjes werken niet meer, om het minste of geringste wordt er gehuild of je krijgt woede aanvallen waar je u tegen zegt. En ja ik praat hier niet alleen over mijn dochter, want ik hoor momenteel niets anders in mijn omgeving (bij kinderen van haar leeftijd dan). Voor mijn dochter is de maand nog meer beladen, omdat ze ook nog eens jarig is. Echt hoor, de aankomst van Sinterklaas in ons koude kikkerlandje is hét ultieme startschot voor de ellende. Ik ben er dit jaar overigens ook achter gekomen dat het echt geen drol uitmaakt of je thuis als ouder zijnde weinig aandacht schenkt aan Sinterklaas, want de school (althans de onze) zorgt er wel voor dat het niet vergeten wordt. Anderhalve week stond in het teken van het Sinterklaasjournaal, rommelpietjes, malle pietjes en het nieuwe paard ohzosnel. Je moet van goede huize komen wil je als kind tegen deze prikkels bestand zijn….

Spreiding december activiteiten
Daarom pleit ik voor een spreiding van de december activiteiten. Laat Sinterklaas gewoon in de zomer komen (of schaf het feest af, maar dat is een andere discussie) en doop december lekker om tot kerstmaand. Plak er een extra week vakantie aan vast, zodat de kinderen een weekje extra hebben om bij te komen van school en dan kunnen we met z’n allen massaal al op 1 december (of eerder) ons huis kerstproof maken.

En laten we eerlijk zijn, voor ons als moeders is het vervelend, maar voor die kids nog wel het meest. Ik kan mij niet half voorstellen wat er allemaal in dat koppie van haar rond gaat. Zieltje. Dus ja, spreiding van de december activiteiten noem ik nou een klassiek gevalletje van een win-win situatie. You can count me in!(Origineel gepost op 18 december 2019)