Voorkom verjaardagsstress

januari 14, 2020 0 Door admin

(Origineel gepost op 17 december 2019)

Als er iemand is die weet hoeveel stress je kan krijgen van het plannen van een kinderfeest/-verjaardag ben ik het wel. Mijn dochter wordt Tweede Kerstdag vijf jaar en in de afgelopen vier jaar heb ik aardig wat grijze haren erbij gekregen dankzij haar verjaardag. Dat had er vooral mee te maken met dat ik de lat zo enorm hoog legde voor mijzelf. Ik zag hoe andere moeders uitpakten met de eerste verjaardag en vond dat ik dat ook moest doen.

Ik weet dat ik voor haar 1ste verjaardag tot 2 uur ’s nachts bezig was met haar kinderdagverblijf traktatie en dat ik twee dagen voor het feestje al in de keuken stond. Dankzij, en ja dit is echt dankzij, mijn recente depressie heb ik die lat gewoon weg gehaald voor mijzelf. Ik hoef niemand wat te bewijzen en zolang er taart en cadeautjes zijn, is zij tevreden. Maar ook al ligt er geen lat meer, ik plan wel alles in. Op die manier voorkom ik een boel stress. En dan met name last minute stress. Wil jij dat ook? Lees dan vooral de onderstaande tips.

1. Leg de lat niet te hoog voor jezelf
We beginnen direct met de belangrijkste. Het is een verjaardag. Geen grootschalig evenement (nou ja, met de grootte van mijn familie eigenlijk wel). Je hoeft niemand iets te bewijzen! NIEMAND! Zoals ik hiervoor al zei, zolang je kind slingers, ballonnen, taart en cadeautjes heeft is hij/zij echt wel tevreden.

2. Bedenk wat je precies wilt voor de verjaardag
Om last minute stress (of überhaupt stress) te voorkomen, bedenk ruimschoots van te voren wat je wilt doen met de verjaardag. Welke dag? Werk je met een tijdsblok of is het gewoon vanaf een bepaald tijdstip? Doe je alleen taart en hapjes of ook warm eten? Wil je er een thema aanhangen of maakt dat (nog) niet uit? Wanneer laat je je kind trakteren en wat gaat het zijn? Als je voor jezelf helder hebt hoe je de boel geregeld wilt hebben, bespaar je jezelf echt last minute stress. Tenzij je op het laatste moment je plannen gaat wijzigen, maar dan is dat toch echt je eigen keuze.

3. Maak een lijst
Nadat je helder hebt wat je wilt, maak je een lijst van alles wat er dan moet gebeuren. Denk aan: uitnodigingen maken en versturen, boodschappen doen, taart regelen, traktaties maken etc (ik zal binnenkort een gratis verjaardag checklist publiceren op mijn website).

Overigens kan je ook werken met een digitale to do list. Wij werken thuis met de app Wunderlist. We hebben één gedeelde to do list, waardoor mijn vriend ook dingen kan kopen/doen wanneer hij er tijd voor heeft. Trello is ook ideaal om mee te werken wanneer je bijvoorbeeld een groter feestje geeft en met meerdere mensen de boel organiseert (bijvoorbeeld een Sweet Sixteen, Dirty Thirty of Abraham/Sara feest).

4. Plan in wanneer je wat gedaan wilt hebben
Als je voor jezelf helder hebt wat het plan is, ga je alles inplannen. Wanneer je op tijd begint met een verjaardag voor te bereiden, zou ik ook lekker op tijd alles inplannen. Op die manier kan je alles op je dooie gemak doen en verander je in de laatste week voor de verjaardag ook niet in een kip zonder kop.

Dus wanneer ga je de uitnodigingen maken/versturen? Wanneer ga je boodschappen doen (tip: bestel online en laat ze bezorgen)? Wanneer bestel je de taart? Etc. etc. Ben je het aan het inplannen en bedenk je dat het een 2 minuten taak is (dus iets wat je binnen twee minuten kan afronden), doe het dan direct! Een berichtje sturen naar die ene vriendin die altijd de taart maakt is binnen twee minuten gedaan.

Sidenote bij deze: wil jij een fancy taart voor de verjaardag? Zo’n eentje waar jij met je klei skills niet aan kan tippen? En heb je nog geen vast adresje? Zorg dat je dit ruim van te voren regelt, want vaak zijn de goede adresjes al heel snel vol. Tip: kijk eens op Facebook en Instagram naar adresjes of informeer in je netwerk.

5. Zorg dat je een week van te voren je ‘deadline’ hebt gesteld.
Dit is eigenlijk voor al je planwerk waar een (soort van) deadline aanhangt dé ultieme tip. Plan je deadline altijd een week / paar weken van te voren in. Op die manier heb je nog speling op het moment dat het allemaal even niet volgens planning loopt. Ga niet strak op de datum zitten, want dat gaat GEGARANDEERD zorgen voor stress. Één van mijn eerste werkgevers zei ooit tegen mij: “Regeren is vooruitzien”. Dat is een uitspraak die mij altijd is bijgebleven en die ik jou wil meegeven. Houd dus rekening met onvoorziene zaken.

6. Hou traktaties simpel of besteed ze uit
Ik zei het al, toen mijn dochter één jaar werd zat ik tot 2 uur ’s nachts de traktatie in elkaar te flansen voor het kinderdagverblijf. Ik had schaapjes gemaakt van rijstwafels, visjes van doosjes rozijnen en alles in een leuk cellovaantje met een strikje EN een labeltje erom heen. Gekkenwerk! Vooral als je bedenkt dat die kinderen er één tel naar kijken en het vervolgens óf aan de kant leggen óf kapot maken, zodat ze het kunnen opeten. Dus echt, bedenk voor wie je het maakt. Waarom, maar dan ook echt WAAROM, zou je al die moeite doen als die kinderen (en je eigen kind) het geen drol uitmaakt hoe het eruit ziet?

Als ze wat ouder zijn, kan dit natuurlijk wel een rol gaan spelen maar houd het óók dan zo simpel mogelijk voor jezelf. Je maakt die traktaties voor kinderen, niet voor één of andere vakjury en maak je je zorgen om ‘wat andere moeders er van zouden vinden’? Don’t be. Zij hebben verjaardagsstress. Jij niet. Wil je (of beter gezegd, je kind) toch iets origineels trakteren, besteed het dan uit! Je kan hiervoor terecht bij o.a. Personal Assistant 4 Busy Moms en Ik ga trakteren.

Tip voor moeders met kindjes op het kinderdagverblijf. Een doorzichtig zakje (wenskaartzakjes met kleefstrip, 50 stuks voor €1 bij de Wibra), met een uitdeelboekje (verkrijgbaar bij o.a. boekhandels en bol.com) en een doosje rozijntjes erin. Wat confetti erbij (of niet), strikje eromheen en een labeltje (bij de Hema verkrijgbaar) met een tekst erop (of maak het jezelf nog makkelijker en print het uit) eraan. Et voila! Een leuke en originele traktatie.

Toch echt iets zelf maken omdat je het leuk vindt om te doen (snap ik)? Ook dat is natuurlijk helemaal oké! Maar zorg dan dat je dit inplant om te voorkomen dat je tot 2 uur ’s nachts ermee bezig bent. Je nachtrust opgeven voor een traktatie is echt way too much credits voor een traktatie.

7. Laat je boodschappen bezorgen
Deze heb ik net hier boven al een keer tussen neus en lippen door genoemd, maar laat je boodschappen gewoon bezorgen. Je maakt het jezelf zoveel makkelijker hiermee. Wij laten onze boodschappen al heel lang bezorgen (we hebben ook geen auto) en dat is echt zo’n verademing! Wij helpen de bezorger vaak wel wanneer wij hele grote boodschappen hebben gedaan, maar meer omdat we het zo sneu vinden voor hem/haar om met al onze boodschappen te moeten sjouwen.

Wanneer je altijd (verjaardag)boodschappen doet bij de Lidl of Aldi, heb je natuurlijk helemaal niets aan deze tip. Dat besef ik mij heel goed. Maar kijk dan hoe je ervoor kan zorgen dat de verjaardagsboodschappen zo min mogelijk stress gaan opleveren.

Misschien dat je de komende tijd steeds een beetje extra boodschappen kan doen in aanloop naar de verjaardag toe? Of misschien werkt het voor jou beter om alles in één keer te doen. Zorg in ieder geval voor een goede boodschappenlijst en doe je de boodschappen in één keer, maar de lijst dan op volgens de looproute in de winkel. Zo ga je als een sierlijke gazelle door de winkel heen en loop je met een lach op je gezicht de winkel uit. Oja, doe niet de boodschappen op een zaterdagmiddag, want dan loop je eerder als een opgefokte hyena door de supermarkt.

8. Geniet!
Dit is vooral een hele erge note to self. Tot de eerste verjaardag van mijn jongste liep ik altijd gestresst rond op de verjaardagen. Heeft iedereen wel te drinken? Staan er genoeg hapjes op tafel? Toen ik in aanloop naar de eerste verjaardag van mijn zoon (eerder dit jaar) gedwongen werd om soepeler met de verjaardag om te gaan vanwege mijn depressie, kwam ik erachter dat ik eigenlijk nooit genoot op een verjaardag. Op zijn verjaardag had ik (mede ook dankzij de hulp van lieve familie) eindelijk het gevoel dat ik echt genoot. Van de verjaardag, maar vooral van zijn blije koppie. Hij genoot zichtbaar en voor het eerst zag ik dat ook echt en genoot ikzelf daardoor ook.

Tot slot
Je kind is weer een jaartje ouder geworden. Iets om dankbaar voor te zijn en om van te genieten. Voordat je het weet zijn ze deur uit of vieren ze hun verjaardag met vrienden in de stad. Geniet er dus van zolang het kan. De tijd gaat namelijk veel te snel voorbij. Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Ze zullen later echt niet onthouden welke hapjes er op tafel stonden op hun verjaardag of dat iedereen wel genoeg te drinken/eten had. Wel zullen ze herinneren dat hun moeder écht aanwezig was op de verjaardag en zichtbaar met hen een feestje vierde. Keep that in mind momma!

Fijne verjaardag!