Het leven heeft een deadline

Het leven heeft een deadline

januari 27, 2020 0 Door admin

Ik denk dat iedereen er vanochtend wel mee wakker is geworden, de dood van basketballer Kobe Bryant en zijn dochter van 13. Omgekomen bij een helikoptercrash. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de naam Kobe Bryant wel kende, ik wist ook nog wel de link te leggen met de sport, maar verder wist (en weet) ik vrij weinig over deze man. Toch kwam het nieuws binnen, helemaal toen ik allemaal steunbetuigingen voorbij zag komen op Instagram waarbij foto’s van een stralende Bryant en zijn dochter voorbij kwamen. Ik zag een trotse vader met zijn dochter en je moet wel heel stevig in je schoenen staan als dat je vervolgens niet raakt. Ik voelde vervolgens een grote drang om te schrijven, want dit nieuws bevestigt wel weer dat het leven zo voorbij kan zijn en soms ook gewoon veel te snel.

“Het leven heeft een deadline.” Dit zijn de woorden die ik in het afgelopen jaar vaak voorbij heb horen komen. Het zijn de woorden van o.a. Michael Pilarczyk, maar vele coaches, mindset ‘guru’s’ zeggen dit. Misschien niet met die woorden, maar de boodschap is hetzelfde. Ik schaar mij niet in het rijtje van deze mensen, bij lange na niet. Maar ik voel wel de behoefte om vandaag deze boodschap extra onder de aandacht te brengen.

Waarom? Ik zie zoveel mensen om mij heen strugglen met zichzelf, klagen over het leven dat ze leven, maar niet de stap durven te zetten buiten ‘hun comfortzone’. En dat is zó enorm zonde, want waarom zou je accepteren hoe je leven verloopt als je het zelf kan veranderen? Waarom zou je in een relatie blijven die je ongelukkig maakt? En dan heb ik het over een liefdesrelatie, vriendschappelijke relatie, maar ook werk relatie. Waarom zou je in vredesnaam kiezen voor een ongelukkig leven?

Natuurlijk zijn er situaties waar je zelf niets aan kan doen. Dingen die je overkomen. Kijk maar naar wat er dus is gebeurd met de familie Bryant. Het verdriet dat zij nu moeten hebben….mijn hemel, ik kan mij er helemaal niets bij voorstellen.

Maar vaak zie en hoor ik mensen over situaties die zij kunnen veranderen. Ik was zelf ook zo’n persoon. Stuck in my comfortzone. En wat deed ik er verder aan? Niets. Totdat ik mij daadwerkelijk begon te beseffen dat het leven een deadline heeft. Dat het niet eens zeker is dat ik oud mag worden en als dat wel zo is, dat ik dan echt niet wil terug kijken op een leven vol met ‘had ik maar’-tjes en ‘wat nou als’-jes.

Of het trieste nieuws je vanochtend nou geraakt heeft of niet, ik hoop dat je beseft dat het leven echt zo voorbij kan zijn. Dus als je nu niet gelukkig bent in welke situatie dan ook, zorg er dan voor dat je wel gelukkig wordt. Wat wil jij nou echt? Waar wil je staan over een paar jaar? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Maak van je dromen doelen en zorg dat je een plan hebt. Een plan zorgt namelijk voor focus, maar ook voor een richting. Het maakt heel goed inzichtelijk WAT, maar ook WIE je nodig hebt om je doelen te behalen.

Maar weet je….soms moet je ook gewoon doen.

Wil jij meer tijd voor jezelf? Plan het in. Wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Doe dat! En nee, dat is écht niet altijd ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Soms is het namelijk heel simpel en zijn wijzelf degene die het onszelf moeilijk maken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, die zijn er altijd. Maar wees eerlijk tegen jezelf…geldt dit ook voor jou?

Onderzoek je situatie. Wat kan je veranderen om gelukkiger te worden? Waar kan je verbeteren? Wat wil jij uit het leven halen? Maak een plan en ga er vervolgens voor. Wacht alleen niet te lang, want het leven heeft écht een deadline. En door berichten zoals die van vanochtend, besef ik het mij des te meer. Ik hoop jij ook….

Liefs,
Nynke

Photo by Dawid Zawiła on Unsplash