Is die wasmand nou nooit een keertje leeg?

Is die wasmand nou nooit een keertje leeg?

februari 2, 2020 2 Door admin

Zondagavond, ik wil naar bed gaan maar ik zie de volle mand met was. Twijfel. Wat ga ik doen? Ga ik de was nu nog even opvouwen? Of pleur ik de wasmand weer in de hoek, wetende dat die daar nog wel een week zal blijven staan? Ik ben veel te moe. Ik heb geen zin meer en dus kies ik voor het laatste. Ik deponeer de wasmand in de hoek van de kamer, duik mijn bed in en besluit dat dit een probleem voor morgen is. Maar diep van binnen weet ik dat die wasmand er nog wel een week blijft staan…of langer.

Als je op een pragmatische manier naar het leven kijkt, bestaat ons leven uit allemaal processen. Vanaf het moment dat je wekker gaat, tot aan het moment dat je naar bed gaat doorloop je allerlei processen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je slaap een proces is. Soms heb je een proces wat enorm lekker loopt en waar je eigenlijk niet meer bij hoeft na te denken. Maar soms heb je een proces wat helemaal niet lekker loopt. Wat elke keer weer gedoe oplevert en waar je energie aan op gaat.

Ik begon dit artikel met een situatieschets t.a.v. het wasproces. Omdat processen wel heel zakelijk klinkt, heb ik het over stromingen. Toch zal ik zo nu en dan nog een keer het woord proces gebruiken, maar weet dat deze twee termen hetzelfde zijn. Processen = Stromen.

Wasstroom
Dus, terug naar de wasstroom. De geschetste situatie komt bij ons nauwelijks meer voor, maar toevallig. op moment van schrijven, weet ik dat er een volle wasmand met schone was op mij staat te wachten, omdat ik vier dagen geleden in een haastige bui de waslijn afhaalde. Nadat ik dit artikel heb uitgewerkt ga ik dan ook direct de was uit die wasmand opvouwen en opruimen. Anders blijft die zo nog een week staan. Ik ken mezelf.

Maar hoe verloopt deze stroom bij jou? Is het iets wat vlekkeloos verloopt, wat je eigenlijk fluitend afgaat? Of is het iets wat je energie kost? Ik ken genoeg huishoudens waarbij deze stroom niet lekker loopt en best wat energie kost. En dat heeft alles te maken met het feit dat er knopen (knelpunten) in deze stroom zitten. Knopen waardoor er tijd wordt verspild, maar ook geld.

Tips voor meer flow
Zo’n stroom in je leven, en dus ook de ‘wasstroom’, is iets wat je kan optimaliseren. Je kan het verbeteren! Door het proces in kaart te brengen en te analyseren, zie je waar je knelpunten zitten en waar je dus kan verbeteren. Tips waardoor je deze stroom kan verbeteren:

  • Schaf aparte wasmanden aan. Voor de gekleurde, witte en donkere was (of hoe je je was dan ook wast). Dit scheelt aan sorteerwerk.
  • Leer iedereen aan dat vuile was binnenstebuiten in de wasmand gedaan moet worden. Zo hoef jij dit niet te doen wanneer je gaat wassen.
  • Hang gedragen kleding uit op een zichtbare plek en gebruik hiervoor geen stoel! Kleding niet schoon genoeg voor een tweede dagje? Direct in de wasmand doen!
  • Vouw en berg droge kleding direct op als je het van de waslijn haalt. Gooi dit niet in een wasmand ‘om later te doen’. Ten eerste is dit namelijk een dubbele handeling (eerst gooi je het in de wasmand en daarna haal je het uit de wasmand), ten tweede weten we allemaal dat dat kleine beetje was uiteindelijk een Himalaya gebergte wordt.
  • Zit er kleding bij wat gestreken moet worden? Doe dat ook direct! Wij strijken niet, maar hangen onze kleding vaak aan kleerhangers aan de waslijn. Werkt ook prima.
  • Leer je kinderen aan dat ze kleding niet in hun kamer moeten laten slingeren. Gebeurd dat wel? Dan is het hun probleem. Niet de jouwe! Nou ja, bij de oudere kinderen dan.
  • Bij oudere kinderen zou je trouwens een eigen wasmand op de kamer kunnen zetten en hen de taak kunnen geven dat ze zelf hun was doen. Er is niets mis met kinderen op den duur wat verantwoordelijkheden te geven t.a.v. het huishouden. Ze moeten het toch een keer leren.
  • Analyseer de ‘route’ die de was aflegt. Wordt het in een wasmand in de badkamer gedaan, om vervolgens op zolder gewassen te worden? Plaats die wasmand bij de wasmachine op zolder. Hoezo moet jij met iedereen zijn/haar was steeds die trappen op?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarmee je ervoor kan zorgen dat er een goede flow in je wasstroom komt. Een flow in je stroom levert enorm veel voordelen op. Het levert je een stuk minder stress op, je bent er misschien niet perse minder tijd aan kwijt, maar doordat het efficiënter gebeurd voelt het in ieder geval wel zo en het wordt overzichtelijk.

“Ja maar Nynke, ik heb hiervoor een huishoudster.”

Ten eerste, lucky you! Ten tweede, ook dan zou ik het proces optimaliseren. Ga maar eens na wat zij aan extra klussen kan doen als er tijd wordt gewonnen met het optimaliseren van dit proces. Ik wist het wel.

Ik zou zeggen, probeer het eens. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat je met een paar handelingen dit proces al een stuk makkelijker maakt voor jezelf. Om maar de woorden van de Belastingdienst te gebruiken: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.”

Liefs,
Nynke