Boodschappen laten bezorgen

Boodschappen laten bezorgen

februari 19, 2020 0 Door admin

Laatst had ik een discussie over het laten bezorgen van mijn boodschappen. De persoon in kwestie wilde dit eigenlijk ook wel, maar vond dat ze daarmee vele malen duurder uit was dan wanneer ze gewoon zelf naar de supermarkt zou gaan. Ik vroeg haar waarom ze dacht dat één keer per week je boodschappen laten bezorgen duurder zou zijn, dan meerdere keren per week (in haar geval zelfs dagelijks) zelf boodschappen te doen. “Omdat je boodschappen bij de Albert Heijn doet.” Ik vertelde haar toen dat de Jumbo, waar zij haar boodschappen doet, per definitie NIET goedkoper is dan de Albert Heijn. “Nee, maar ik doe ook veel boodschappen bij de Lidl en de Aldi”. Oké, daar wint de Appie het niet van. Toch hoeven de boodschappen bij de AH echt niet heel veel duurder te zijn en moet je je afvragen wat je ‘andere winst’ kan zijn wanneer je niet meer zelf boodschappen hoeft te doen.

Ik haat boodschappen doen
Ik heb altijd een hekel gehad aan boodschappen doen. Maar dat komt meer omdat ik de drukte in zo’n supermarkt heel slecht trek. En toen er eenmaal kinderen bij kwamen trok ik ‘de supermarkt in met kinderen’ nog slechter (tegenwoordig durf ik het wel weer aan trouwens). Als ik de supermarkt in ga, dan wil ik binnen tien (het liefste vijf) minuten weer buiten staan. Het is voor mij absoluut geen uitje en ik maak het mijzelf zo makkelijk mogelijk om boodschappen te doen. Ik maak van te voren een boodschappenlijst en die maak ik aan de hand van mijn looproute. Ja, dat doe ik echt. Althans, dat deed ik. Want ik kom nu amper nog in een supermarkt. Maar wanneer ik de supermarkt in moet, is dat altijd MET een lijstje en ook op looproute. Lekker efficiënt.

Mijn boodschappen-bezorg-ontmaagding
De allereerste keer dat ik mijn boodschappen liet bezorgen was voor mijn 25ste verjaardag. Ik woonde toen in een studentencomplex in Diemen Zuid en hoewel de supermarkt niet heel ver weg was, was het toch best een gedoe om grote boodschappen te doen. Vooral op de fiets. Ik werkte destijds bij een filmdistributiebedrijf en had het hier over met mijn collega die, toen al, zwoer bij het laten bezorgen van je boodschappen. Terwijl ze mij de voordelen opsomde van het laten bezorgen, bekeek ik de informatie. “Ja, maar je betaald wel gewoon bezorgkosten van 5 euro. Is toch wel weer een pakje sigaretten hè?” (ik rookte nog in die tijd). Waarop ze mij een vijfje in mijn handen drukte en zei “Zo, dan heb jij in ieder geval je bezorgkosten gedekt.” Achteraf was ik haar dankbaar voor deze gouden tip, maar daarna heeft het nog wel enige tijd geduurd voordat ik weer gebruik maakte van de bezorgservice van de AH.

Bezorgbundel
Vier jaar geleden, toen mijn dochter één werd besloot ik dit weer te doen. Aangezien zij tweede kerstdag jarig is, besloot ik ook direct de kerstboodschappen te doen. Ik heb een grote familie en aangezien het boodschappen waren voor twee grote events (kerst en een 1ste verjaardag) deed ik een bizar grote bestelling. De enige moeite die ik ervoor moest doen was de bestelling daadwerkelijk plaatsen en de boodschappen vervolgens uitpakken. Ik wist toen direct dat ik geen boodschappen meer zelfde wilde doen. Het heeft uiteindelijk nog wel tot vorig jaar geduurd voordat wij een bezorgbundel afsloten, omdat mijn vriend het nooit erg vond om boodschappen te doen en we dit dus nog wel eens samen deden. Als ik dan liet bezorgen, koos ik altijd het meest goedkope tijdvak uit (bij de AH verschillen de bezorgkosten per tijdvak), zodat ik niet te hoge extra kosten had. Na de komst van kind nummer twee, kozen we voor een bezorgbundel. Gewoon om uit te proberen. En die bezorgbundel is nooit opgezegd. Wij hebben nog steeds een bezorgbundel van € 39,00 per drie maanden, maar dat komt puur en alleen omdat ik elke keer vergeet om er een jaarbundel van te maken (noteert dit als taak in haar weekplanner). En aangezien wij, dankzij onze kinderen, altijd vroeg wakker zijn, worden onze boodschappen elke zaterdagochtend tussen 7:00 en 8:00 uur ’s ochtends bezorgt. Maar wil ik een keer een andere dag en/of tijdstip, pas ik dat gemakkelijk aan.

Bezorgen hoeft niet perse duur te zijn
Zoals ik al zei gaat de AH (of welke andere supermarkt die bezorgt) echt niet goedkoper zijn dan de Lidl of Aldi. Ik heb vorig jaar een keer boodschappen gedaan bij deze twee supermarkten i.v.m. een budget voor een familieweekend en schrok van het verschil in prijs en hoeveelheid. Een volle kar bij de Lidl kostte mij 100 euro, terwijl ik bij de AH voor een kleine goedgevulde plastic tas al 50 euro kwijt was (ik moet hierbij wel zeggen dat ik bij de AH toen ook A- en luxe merken had gekocht). Maar als ik heel hard mijn best doe en wij voorraad in huis hebben, kan ik voor 75 euro boodschappen doen voor een hele week. Maar soms moet de voorraad ook aangevuld worden of krijgen we eters. Dan zijn we tussen de 100 en 110 euro kwijt. Ik kijk wel heel goed naar de prijzen en dankzij de tips van Porterenee kijk ik ook heel goed of een aanbieding wel écht een aanbieding is en koop ik steeds vaker B merken. Overigens kwam ik er pas na vijf jaar achter dat de AH luiers goedkoper zijn dan die van de Kruidvat (ik haalde altijd Kruidvat luiers) en net zo goed zijn. Dus die bestel ik daar ook tegenwoordig. Zit dus bij de boodschappen in.

Geen geldwinst, maar wel andere winst
Je maakt misschien niet direct geldwinst door je boodschappen laten bezorgen, want de low budget supermarkten blijven denk ik wel goedkoper. Maar het levert je wel ‘andere winst’ op, namelijk:
• Het levert je tijd op. Ga maar na hoeveel tijd je kwijt bent aan boodschappen doen. Deze tijd kan je spenderen aan dingen waar je energie van krijgt.
• Indirect levert het je energie op. Of nou ja, het kost je in ieder geval geen energie. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik krijg geen energie van boodschappen doen. En als de kinderen mee zijn al helemaal niet.
• 1x per week boodschappen doen (of je het nou laat bezorgen of zelf doet) zorgt ervoor dat je al van te voren nadenkt over wat je wilt eten, je hierdoor minder gaat verspillen én minder extra geld uit gaat geven aan niet noodzakelijke dingen omdat je of met een hongergevoel de supermarkt in duikt. Of je niets in huis hebt en dus moet laten bezorgen.

Slim boodschappen doen
Sinds ik mijn boodschappen laat bezorgen, doe ik ook slimmer boodschappen. Wat soms leidt tot een lager totaalbedrag, maar bovenal leidt tot minder verspilling. Wortelen in de aanbieding? Die kan ik dan gebruiken voor hutspot en een rauwkost salade. Gehakt in de aanbieding? Dan eten we een keer pasta en een keer gehaktballen. Ook hebben we bijna geen uitpuilende koelkast of voorraadkast meer. Hierdoor gooien we aanzienlijk minder weg, omdat we dingen vergeten die vervolgens over datum raken. Ik zeg niet dat wanneer je je boodschappen laat bezorgen, je ook automatisch minder verspilling hebt. Absoluut niet. Maar doordat ik rustig de tijd kan nemen voor mijn boodschappen, zonder overprikkeld te raken door drukte om mij heen, doe ik slimmer boodschappen. Goed voor mijn portemonnee en voor het milieu…soort van.

Ik ben dus echt pro boodschappen laten bezorgen, mocht dat nog niet duidelijk zijn. Met name omdat het mij tijd oplevert en geen energie kost. Door ‘het spel’ een beetje slim te spelen, hoef je echt niet heel veel duurder uit te zijn dan de low budget supermarkten en wordt het boodschappen doen nog leuk ook. Online dan hè…

Liefs,
Nynke

Photo by Jomjakkapat Parrueng on Unsplash