Workshop De Werkende Moeder

Workshop De Werkende Moeder

februari 27, 2020 0 Door admin

Op zaterdag 14 maart geef ik een workshop bij mij thuis met op het programma o.a. Lean@home en hoe deze methodiek je kan helpen om weer grip op je huishouden te krijgen. Maar wat is dat Lean@home en hoe zou het jou kunnen helpen? Ik vertel je in deze blog wat meer hierover.

Mijn kennismaking met Lean
Ik maakte voor het eerst kennis met Lean toen ik acht jaar geleden bij het zorgkantoor van Achmea kwam te werken (tegenwoordig Zilveren Kruis). Achmea werkte al jaren met een eigen managementfilosofie gebaseerd op Lean, namelijk SENS. Samen Efficiënt Naar Succes. Ik vond het vanaf het begin af aan direct mega interessant. Vooral het visueel maken van de processen. Hoe verlopen de processen? Wat is de voorraad van het aantal facturen? Hoe snel is die afgenomen (of toegenomen)? Hoe komt het dat er een verandering in zit? Wat doen we goed, maar bovenal wat doen we fout? Om dan vervolgens te gaan onderzoeken (en uittesten) hoe we het proces kunnen verbeteren. In de bijna twee jaar dat ik op deze plek werkte, ontdekte ik mijn liefde voor het optimaliseren van processen. Dus toen ik de kans kreeg om mijn SENS certificaat te behalen, greep ik die kans dan ook met beide handen aan.

Wat is Lean?
Hoewel ik in de afgelopen jaren deze methodiek vooral toepaste in het bedrijfsleven, in de functies die ik op dat moment bekleedde, begon ik hem ook steeds meer thuis toe te passen. Doordat er een bepaalde filosofie achter de methodiek zit, de klant centraal stellen om toegevoegde waarde te maximaliseren tegen minimale inspanning (en verspilling), kan je hem ook prima door vertalen naar je privé leven. Alleen praat je dan niet over een bedrijf, maar over een huishouden. En zijn er geen collega’s of klanten, maar gezinsleden.

Op de site van Six Sigma kan je het volgende terug lezen over Lean. Lean is een business strategie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hiervoor worden verspillingen geëlimineerd.  Door de klant centraal te stellen creëer je maximale toegevoegde waarde voor de klant tegen minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden verkort en verminderen de kosten. Dat heeft een positief effect op de zowel de klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en de winst.”

Lean doorvertaald naar het huishouden = Lean@home
Binnen Lean@home wordt er niet gesproken van processen, maar van stromen. Een stroom begint met een behoeft en eindigt op het moment dat die behoefte is bevredigd. Jij wilt bijvoorbeeld een rode auto en vanaf dat moment begint de stroom en deze eindigt pas als de rode auto bij je thuis op de parkeerplaats staat. Alles wat er onderweg naar dat eindpunt gebeurd zijn zaken die bijdragen aan het tempo van de stroom, maar zijn ook allesbepalend voor de mate van tevredenheid. Is de stroom een beekje dat lekker kan door stromen, of liggen er telkens stenen in de weg? Hoe je naar de stroom kijkt, dus vanuit je eigen point of view of vanuit die van de fabrikant, is niet eens zo heel erg verschillend. Jij wilt die auto gewoon zo snel mogelijk, en de fabrikant wil het liefst aan je vraag voldoen. Het verschil alleen is dat je niet zoveel invloed hebt op het gedeelte waar de fabrikant voor nodig is.

Wanneer je kijkt naar je huishouden heb je ook veel verschillende stromen. Je hebt een wasstroom, een informatiestroom, een voedselstroom, maar ook een ochtend- en avondstroom. Deze stromen kosten tijd, maar leveren je wel dingen op die je nodig hebt. We hebben allemaal schone kleren nodig, rekeningen moeten betaald worden, er moet eten in onze buiken komen en we moeten allemaal op tijd op het werk, school of welke verplichting dan ook zijn.

Waarom ik Lean@home toepas
Sinds ik moeder ben, en met name sinds ik moeder ben van twee kinderen, ben ik mij meer en meer bewust van het feit dat tijd een kostbaar bezit is. Ik heb nog steeds maar 24 uren in een dag zitten. Dit worden er echt niet meer, hoe hard ik mijn best ook doe. Het is dus van belang dat ik die tijd op een manier besteed waar ik blij van word, waar ik gelukkig mee ben. Dit betekent keuzes maken, maar ook slimmer met mijn tijd om gaan. Waarom zou ik tijd spenderen aan zaken die geen toegevoegde waarde hebben voor mijn leven? Zoals het wachten op anderen, het zoeken naar spullen in huis, dagelijks boodschappen doen, elke dag de ‘wat gaan we vandaag eten’-appjes? Maar bovenal waarom zou ik alles in mijn eentje doen? In feite is een huishouden ook een bedrijf, met een tweekoppige directie. Één van de pijlers van Lean is dan ook participatie. De gedachte is dat iedereen zijn/haar kwaliteiten inzet om tot het beste resultaat te komen en dat niet één persoon (over)belast worden. Hoe vaak gebeurd het wel niet dat het meeste op de moeders aankomt? Best vaak volgens mij.

De filosofie achter Lean@home heeft mij veel meer grip op mijn leven gegeven. Hierdoor leef ik mijn leven i.p.v. dat ik geleefd wordt. Ik heb de regie ook echt veel meer in handen. Komt dit alleen door Lean@home? Nee, het is een combinatie geweest van werken aan mijn balans, energie, mindset, plannen EN Lean@home. Daarom geloof ik er ook in dat je niet het één kan veranderen, zonder ook het andere te veranderen. Het hangt allemaal met elkaar samen.

Op zaterdag 14 maart geef ik een workshop bij mij thuis waarbij ik veel meer vertel over Lean@home, balans en plannen. Maar ook hoe jou dit kan helpen naar meer grip op je huishouden. Hoe je hiermee de regie over je leven kan pakken.

Is Zwolle te ver weg? Dan is de Instagram cursus die zondag 15 maart start wellicht een optie voor je. Klik hier voor meer informatie.