Hoe verander je een gewoonte?

Hoe verander je een gewoonte?

februari 29, 2020 0 Door admin

Gewoontes. We hebben ze allemaal. We hebben goede gewoontes en slechte gewoontes. Slechte gewoontes helpen ons vaak niet echt verder in het leven, zijn veelal schadelijk voor onze gezondheid, en toch hebben we enorm veel moeite om die te veranderen. We weten bijvoorbeeld allemaal dat roken niet goed is voor de gezondheid en toch hebben mensen heel veel moeite met hiermee stoppen. Of, we weten allemaal dat bewegen heel veel voordelen met zich meebrengt, maar toch ploffen we ’s avonds liever op de bank om Netflix te kijken. Hoe komt het toch dat we bepaalde gewoontes toch zo moeilijk kunnen veranderen?

Stoppen met roken
Ik heb heel lang gerookt (vanaf mijn 12de), maar ben in al die jaren ook tig keer gestopt. Toch begon ik telkens weer. Na de geboorte van Byron was ik weer begonnen met roken, niet eens heel bewust. Ik had zin in een sigaretje en was ervan overtuigd dat één prima kon. Voordat ik het wist was er weer een gewoonte in geslopen. Elke avond, zodra de kinderen op bed lagen, liep ik naar buiten om een peuk op te steken. Het begon een gewoonte te worden. Op 10 juli 2019 ben ik abrupt gestopt, gewoon cold turkey, omdat ik op dat moment keihard met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Het is hartstikke slecht voor mijn gezondheid (en van ieder ander). Sindsdien heb ik er totaal geen moeite mee.

Meer bewegen en gezonder eten
Waar ik dan wel weer heel veel moeite mee heb, is om gezonder te gaan eten en meer in beweging te komen. Ik zit weer elke avond met een bakje chips op de bank of achter de laptop, maak overdag allemaal minder goede voedingskeuzes en inmiddels heb ik de sportschool alweer een maand niet van binnen gezien. En dat is toch eigenlijk wel vreemd, want ik weet dat sporten heel goed voor mij is, dat ik er enorm van geniet om mezelf ‘af te beulen’ en dat ik echt wel gezonder zou moeten eten. Toch lukt het mij niet om die gewoonte te doorbreken.

Alles of niets
De ‘fout’ die ik maak met deze gewoonte proberen te veranderen is dat ik alles in één keer wil doen. Misschien dat iemand anders dat prima kan, maar ik kan dat niet. Waarom niet? Omdat ik ook nog bezig ben met een onderneming op te zetten en de zorg voor mijn huishouden ook gewoon doorloopt. Heel simpel. Als ik mijzelf nu ook nog eens als doel geef om 3x per week te gaan sporten en elke dag gezond te gaan eten, leg ik de lat heel hoog voor mijzelf. Been there, done that. Ik zal dus keuzes moeten maken.

One step at the time
Het helpt MIJ op dit moment meer om één gewoonte tegelijk aan te pakken. In dit geval is dat het bewegen. Ik wil de gewoonte erin krijgen dat ik 2x per week intensief sport in de sportschool (mijn grote doel is 3x, maar dat is tijdtechnisch nu echt geen optie). Hoe zorg ik ervoor dat ik die gewoonte erin ga krijgen? Door er een doel van te maken en er een plan aan te hangen. In dit geval is mijn doel 2x per week te sporten en dat bereik ik door elke zondag met de man af te stemmen wanneer dit kan (door een wisselend rooster is het lastig om dit soort dingen een vaste avond en tijd te geven en aangezien hij ook minimaal 2x per week wil sporten moeten we dat gewoon wekelijks afstemmen).

Keuzes maken
Vervolgens is het dan een kwestie van je houden aan die planning, net zolang totdat het sporten ook een gewoonte is geworden. “Ja maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.” Ik weet het. Ik weet het als geen ander. Het is niet zo dat de sportschool de afgelopen weken namelijk niet in mijn agenda stond. Maar ik koos de afgelopen weken voor mijn onderneming, waardoor ik niet ging. Ik koos ervoor om van het sporten geen prioriteit te maken. Ik had een keuze en koos telkens voor het andere. Je niet houden aan je planning is een keuze die je maakt. Je slechte gewoonte niet veranderen is ook een keuze die je maakt. Lukt het je constant niet om je te houden aan je planning, dan klopt je planning waarschijnlijk niet. Lukt het je niet om je slechte gewoonte te veranderen, dan klopt je aanpak waarschijnlijk niet.

6 tips om je gewoontes te veranderen
Daarom afsluitend nog een paar tips als jij er klaar voor bent om je slechte gewoontes te gaan veranderen.

1. Stel een doel voor jezelf
Ik wil structureel 2x per week sporten

2. Hang daar een plan aan
Elke zondag neem ik met de man de planning door om 2 sport momenten per week in te plannen

3. Houd je voortgang bij
Ik houd de komende maand bij hoe vaak ik ben gegaan d.m.v. een lijst op de muur waarop ik de sport momenten kan afvinken

4. Zorg dat de mensen in je omgeving van je doel op de hoogte zijn, zodat ze je eventueel kunnen supporten
Ik bespreek het met de man, zodat hij mij erop kan wijzen als ik weer eens niet wil gaan

5. Vier je succes, hoe klein ook (dus beloon jezelf als je je doel hebt behaald)
Na twee maanden structureel 2x per week te zijn gaan sporten, koop ik voor mezelf een nieuwe Bandhu ring

6. Begin met één gewoonte
Je kan alles in één keer aanpakken, maar de kans op (blijvend) succes is daarmee wel een stuk kleiner. Begin dus eerst met één gewoonte en verander die. Doe daarna pas de volgende.

Ik ga er voor de komende tijd. Doe jij met mij mee?

Liefs,
Nynke

Photo by Manan Chhabra on Unsplash