Wat is vrijheid voor jou?

Wat is vrijheid voor jou?

maart 8, 2020 0 Door admin

Vrijheid. Wat is vrijheid voor jou als moeder? Als vrouw? Vandaag is het internationale vrouwendag en het thema van dit jaar is vrijheid. Een thema wat ik voor mijn gevoel eigenlijk altijd koppel aan 5 mei, maar wat op deze dag ook een thema is. Want laten we eerlijk zijn, vrouwen hebben echt niet altijd in vrijheid geleefd en er zijn helaas nog steeds plekken op deze aardbol waar vrouwen tot op de dag van vandaag niet in vrijheid leven.

Ik voel mij bevoorrecht dat ik in een land als Nederland woon waar ik als vrouw mag auto rijden (ook al doe ik het nooit), dat ik mag stemmen, dat ik mag studeren, dat ik mag werken , dat ik mijn eigen geld mag uitgeven en dat ik mijn mening mag uiten. Dit soort zaken voelen misschien vanzelfsprekend, maar dat zijn ze niet. Kijk maar even buiten de landsgrenzen, kijk maar even buiten Europa. Daar zijn zat landen waar vrouwen nog steeds worden onderdrukt en deze rechten niet hebben.

Toch woon ik ook in een land, of beter gezegd maatschappij, waar je als vrouw wordt aangekeken op bepaalde zaken. En al helemaal als je moeder bent. Zodra je borstvoeding geeft, krijg je een shitload aan ‘walg-reacties’ over je heen, want dat doe je toch niet in het openbaar? En zodra je flesvoeding geeft ben je een slechte moeder die haar kind niet het beste gunt. Zodra je besluit om thuis te blijven voor je kinderen, vergooi je je rechten als vrouw zijnde om te mogen werken, iets waar onze voormoeders kneiterhard voor hebben geknokt. Maar zodra je besluit om te gaan werken en je kinderen dus vier of vijf dagen per week op het kdv/bso of wat dan ook zitten ben je een loedermoeder. We roepen dat we wat vaker ME-time moeten nemen, maar zodra we dan een week weg gaan zonder kids zijn we moeders zonder geweten.

Het meest bizarre is dat dit dus niet eens zozeer door mannen gebeurd (hoewel die er vast en zeker ook wel zijn), maar vooral door vrouwen. Het filmpje wat een tijdje geleden viral ging met Cynthia Nixon (je weet wel, die van SATC) over vrouwen (Be A Lady They Said) bevat allerlei oordelen over vrouwen. Maar deze oordelen komen veelal van andere vrouwen of het zijn de oordelen die wij vrouwen over onszelf hebben..in ons hoofd.

Vrouwen hoeven het onderling echt niet altijd met elkaar eens te zijn, vrouwen hoeven elkaar ook echt niet oneindig te supporten omdat ze toevallig allemaal van hetzelfde geslacht zijn, maar vrouwen mogen wel wat liever zijn voor elkaar en voor zichzelf. Geef elkaar de ruimte, respecteer elkaars besluit, want “zij is oké en jij bent oké”. En als we als vrouwen onderling dat punt weten te bereiken, dan leef je volgens mij echt in volledige vrijheid.

Liefs,
Nynke