Creëer je rust of houd je vast aan angst?

Creëer je rust of houd je vast aan angst?

maart 24, 2020 0 Door admin

Hoeveel ben jij nu online aanwezig om het nieuws te checken over het Corona virus? Ben jij team ‘Ik hoor het vanzelf wel als er weer iets belangrijks is om te weten’ of ben jij team ‘Ik volg alle ontwikkelingen op de voet’? Ik was eerst team 1, toen team 2 en inmiddels zit ik weer in team 1. Ik hoor en merk het vanzelf wel als er weer iets belangrijks is om te weten. De reden dat ik dit doe is heel simpel, ik heb er namelijk 0,0 invloed op.

Hoe ik van team 2 naar team 1 ging
Nadat ik op 12 maart de persconferentie had gezien, stapte ik over van team. Ineens voelde deze shit namelijk intens real. Tot die tijd had ik mij er niet mee bezig gehouden. Maar toen meneer Rutte daar zo stond met die meneer van de RIVM, drong het tot mij door. Dit is serieus. En op dat moment sloeg de angst dan ook in als een bom, waardoor ik op de volle automatische piloot in team 2 ging knallen. Wat mij dat heeft opgeleverd? Een hoop frustratie, stress, maar bovenal energie- en tijdsverlies. Energie en tijd die ik aan zoveel andere dingen had kunnen besteden!

Focus verleggen naar waar je invloed op hebt
Het heeft namelijk geen zin om je druk te maken om iets waar je geen invloed op hebt. Dit is ons overkomen, het is niet zo dat wij hiervoor hebben gekozen (oké sommige conspiracy theorieën beweren anders). Ook hebben wij, althans ik dan, weinig invloed op wat de regering hier verder over besluit. Het is echt out of my hands. Dus kan ik mij beter richten op waar ik wel invloed op heb én daar mijn keuzes op baseren.

Zo kom ik de deur (van mijn tuin) echt alleen nog maar uit voor een blokje om en doe ik aan social distancing. Ik neem die 1,5 meter ruim. Heel ruim. Ik geloof namelijk dat deze maatregelen bijdragen aan het eindresultaat en ga dan ook zeker niet, omdat er toch nog een deel Nederlanders is die dit schijnbaar niet vinden, er lekker op uit met het gezin. It’s not just about me!

Daarnaast kies ik ook heel bewust er nu voor om mij niet meer te veel te laten voeden door wat ik allemaal online zie en lees. Ik was die eerste paar dagen na de persconferentie echt een kei in het lezen van met name de comments onder artikelen en elke keer vroeg ik mij af waarom ik dat deed. Maar stopte ik? Neh, dacht het dus niet. Ik merkte dat ik er enorm onrustig van werd en dat het mij helemaal niets opleverde. Het kostte mij juist heel veel. Ik heb er dan ook na een dag over 3 bewust voor gekozen om mij te focussen op wat mij energie geeft en dus niet op wat energie zuigt.

Tips voor meer rust
Anderhalve week geleden was dit ook een onderwerp voor mijn nieuwsbrief. Hierin deelde ik de onderstaande tips.

Ga offline
Het klinkt misschien heel raar om juist nu offline te gaan, maar wanneer je dit doet krijg je een stuk minder mee van wat er gebeurd en word je niet 24/7 gevoed met al het nieuws. En zeg heel eerlijk, hoeveel doet de mening van de buurvrouw of van die oud-collega van vroeger er op dit moment nou toe? Mijn timeline staat vol met Corona, via WhatsApp worden er allemaal Memes gedeeld. Ik ga gewoon lekker zoveel mogelijk offline.

Beperk de informatiestroom
Kies één medium waar jij je informatie vandaan haalt en bekijk dat medium maximaal 2-3x per dag. De site van de RIVM geeft je natuurlijk direct de juiste informatie, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om 3x per dag even het NOS journaal te bekijken. Beperk het tot een minimum. De belangrijkste informatie krijg je toch wel mee op die paar momenten dat je wel even het nieuws checkt. Ik zou hier trouwens, nu anderhalve week later, zelfs gewoon 1x per dag van maken.  

Doe ademhalingsoefeningen of ga mediteren
Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn krachtige middelen om tot rust te komen. Voor het mediteren maak ik gebruik van de Meditation Moments App. In deze app staan allemaal begeleide meditaties, maar ook binaural beats (muziek waarmee je heel gefocust kan werken, ideaal dus tijdens deze thuiswerk periode). Via deze pagina kan je de app met 20% korting aanschaffen. Ik kan hem echt aanraden want zo’n meditatie vanuit de app is simpelweg een momentje voor jezelf. Iets wat wij moeders denk ik de komende weken wat vaker dan normaal nodig gaan hebben 😉

Ga schrijven
Schrijf je angsten van je af en ga ze vervolgens analyseren. Waar komt de angst vandaan? Is het een reële angst? Kan je er iets tegen doen? Vaak helpt het als je je gevoelens en gedachtes opschrijft, zodat je er van ‘een afstand’ naar kan kijken. 

Haal het positieve uit de situatie
Je hebt nu extra tijd met je kinderen, je gezin. Je kan eindelijk even dat ene kastje uitzoeken/uitruimen. Het fotoboek van de geboorte van de kinderen kan je nu eindelijk eens gaan maken. Je hebt tijd om te die ene serie te bingewatchen, tijd om dat ene boek te lezen.

Energiegevers en energiezuigers
In mijn training MORE RESt geef ik de onderstaande oefening op het gebied van energie en ik raad jou aan om dit ook te doen.

Breng je energiegevers en je energiezuigers in kaart. Wat geeft je op dit moment heel veel energie en wat kost je op dit moment heel veel energie? Kijk vervolgens welke energiezuigers je kan elimineren en elimineer die shit. Zijn dat de negatieve appjes van een familielid? Geef aan dat je dat soort dingen liever niet meer ontvangt of blok die persoon anders. Is dat je timeline op Instagram of FB? Delete al je social media apps of mute (of beter nog ontvolg) de personen die alleen maar voor negativiteit zorgen.

Vervolgens kijk je naar wat je WEL energie geeft en ga je daar meer van doen! Denk daarbij in mogelijkheden en niet in beperkingen. Lees je graag? Blok hier tijd voor. Sport je graag? Doe een bodyweight training in je woonkamer of in de tuin. Heb je nog allemaal recepten die je graag wilt uitproberen? Duik de keuken in. Knutsel je graag met je kinderen? Trek die hele knutselkast leeg en ga lekker crea-bea-en.

Zorg dat je grip krijgt en houdt op jouw, nota bene eigen, energielevel!

“Energy is time, and time is everything.”

Unknown

Liefs,
Nynke

PS: Ook dit soort tips 1x per week ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan direct mijn gratis e-book “10 handige tips voor de werkende moeder”

Photo by Caleb Woods on Unsplash