Mijn digital detox: week 1

Mijn digital detox: week 1

september 13, 2020 0 Door admin

Vorige week zondagochtend (6 september) werd ik wakker en besloot ik om een digital detox in te lassen. Ik merkte een enorme sterke behoefte aan het verminderen van de prikkels om mij heen en dan met name de social media prikkels. Ik had al vaker een offline periode ingelast en dat was mij altijd heel goed bevallen. Op de één of andere manier is het heerlijk om voor jezelf een soort van ‘in een hutje op de hei’ sfeer te creëren, omdat je dan meer in het nu komt met je aandacht. Je bent minder afgeleid. Ik kondigde mijn digital detox dan ook aan via social media en gooide de Instagram app van mijn telefoon af. Van Facebook had ik al niet eens meer een app op mijn telefoon staan, dus dit moest appeltje eitje worden. Toch?

Mispoes appelmoes. Want nog geen uur later, nadat ik het nieuws de wereld in had gegooid en Instagram van mijn telefoon had verwijderd, pakte ik alweer mijn telefoon erbij om ‘even te checken of er gereageerd was op mijn bericht’. Hoe dan? Een uur later? Ik ging erop letten hoe vaak ik mijn telefoon erbij pakte en dat bleek heel vaak te zijn. Ik besefte dan ook dat dit echt wel iets is wat in mijn systeem zat, dus dat er wellicht nog wel wat meer werk aan de winkel was dan ik aanvankelijk dacht.

Toch verliep de rest van de week eigenlijk heel soepel. Het was duidelijk een kwestie van wennen en hoewel ik op sommige momenten nog wel eens dacht ‘Oh, even een foto maken want dit is leuk om te delen’, begon ik te genieten van de druk die was weggevallen. De druk om te moeten delen. De druk om elke dag aanwezig te zijn in mijn stories (ik ben het meest actief op Instagram).

Natuurlijk is dit een druk die ik mijzelf heb opgelegd. Laat dat duidelijk zijn. Maar als je wilt groeien op social media zal je nou eenmaal wel actief moeten zijn. Veel posten en veel zichtbaar zijn. Daar gaat het algoritme lekker op. En aangezien ik wel weet dat ik op social media wil groeien, was (en is) het natuurlijk ook wel belangrijk om dagelijks actief te zijn.

Maar je moet ook goede content maken, content passend bij je doel en bij je doelgroep. En tja, daar ging het de laatste tijd mis, want op de één of andere manier was mijn zakelijke account steeds meer een privé account geworden. Voor mijn gevoel was ik alleen maar aan het ‘schieten met losse flodders’ zonder ook maar echt een doel voor ogen te hebben. Zonder een goede blauwdruk. Want de blauwdruk die er lag toen ik begon met De Werkende Moeder is er één waarvan ik niet weet of die nog wel actueel is voor mij.

Dat is dan ook één van de redenen waarom ik een digital detox wilde inlassen. Op die manier hoop ik namelijk meer ruimte te creëren om de ideeën en creativiteit rondom het zelfstandig ondernemen te laten stromen. Wat wil ik nou precies? Wat is het pad wat ik ga bewandelen? Waar ga ik echt “aan” van staan en waar krijg ik een spark of joy van? Van één ding weet ik het zeker, dat is het schrijven, en van het andere (de cursus en de workshop) weet ik het niet meer zo zeker.

Die ruimte is er in de eerste week nog niet echt geweest, want ondanks mijn digital detox was ik voor mijn gevoel toch nog veel bezig met mijn telefoon. Had ik hem toch nog vaak in mijn handen. In het begin snapte ik het niet helemaal, maar op den duur werd ik mij nog bewuster van mijn gedrag. Wat bleek? Ik pakte steeds mijn telefoon om te kijken of ik nog berichten had.

Ik heb al geruime tijd de notificaties van mijn Whatsapp en e-mail uit staan, dus om te weten of er berichten zijn moet ik de apps openen. Die notificaties heb ik uit gezet om niet steeds afgeleid te worden door inkomende berichten, maar schijnbaar heb ik in de afgelopen tijd mijzelf aangeleerd om dan maar om de zoveel minuten die apps te openen. Oké, misschien niet om de zoveel minuten maar wel heel vaak op een dag.

Het werd mij in deze eerste week dan ook duidelijk dat ik deze digital detox nog verder moest gaan door trekken om het echt effectief te laten zijn. Dus week 2 ga ik in met een aantal extra richtlijnen voor mijzelf.

Whatsapp bekijk ik alleen nog maar 3x op een dag én dan handel ik de berichten ook direct af (ik ben zo’n iemand die het bericht leest, bedenkt er later op de dag op te reageren en dat vervolgens dan vergeet). Hierbij hanteer ik de 2 minuten regel. Kan ik het in 2 minuten afhandelen? Dan doe ik het direct. Lukt dat niet? Dan plan ik het in voor later.

Mijn e-mail bekijk ik alleen nog maar ’s avonds nadat de kinderen op bed liggen (zoveel bijzonders komt er toch nooit binnen) en die handel ik ook direct af. Met dezelfde ‘regel’ die ik heb voor Whatsapp. Wat ik ook doe is kritisch door de mails, en dan met name nieuwsberichten, heen gaan die ik ontvang. Is dit iets wat ik echt nog wil lezen of beland dit linea recta in de prullenbak? Is dat laatste het geval, dan meld ik mij ook direct af voor die nieuwsbrief. Opgeruimd staat netjes.

En mijn telefoon zelf? Die ligt thuis op een vast plekje in een soort van ‘telefoonbakje’ (bedacht door mijn dochter). Op die manier is de verleiding ook minder snel aanwezig om dat ding erbij te pakken.

Ik ben hier gisteren mee begonnen en ik merk dat dit nu al zorgt voor nog meer rust. Rust in mijn hoofd, want ik hoef geen dingen te onthouden (niet vergeten op dat mailtje te reageren). Maar het zorgt ook voor ruimte. Ruimte die ik weer kan benutten voor andere zaken zoals De Werkende Moeder.

Gek eigenlijk wat voor effect zo’n telefoon eigenlijk op je kan hebben. Hoe verslaafd je aan zo’n apparaatje kan raken. Ik ben benieuwd hoe week 2 zal gaan verlopen, maar eigenlijk heb ik er heel veel zin in. Een week met nog minder digitale prikkels en met, hopelijk, meer ruimte om de creativiteit te laten stromen.

Kom maar door!

Photo by RetroSupply on Unsplash