Opladen in je nakie

Opladen in je nakie

augustus 13, 2021 0 Door admin

Afgelopen weekend ging ik met een vriendin naar Thermen Bad Nieuweschans. Even een weekendje niets doen en alleen maar van sauna naar ligbed naar sauna en weer terug hoppen. Ik keek hier al zo lang naar uit, want mijn hemel wat had ik het nodig! Ik bedacht mij tijdens dit weekend dat het ook meer dan 10 jaar geleden was dat ik naar de sauna was geweest. Terwijl ik rond slenterde in mijn badjas over het terrein, op zoek naar het dompelbad om in af te koelen na één van de fijne sauna’s, vroeg ik mijzelf af how on earth ik dit zo lang niet had kunnen doen? Dit was zó zalig!

Ik ging voor het allereerst met een neef van mij mee naar de thermen in Houten. Eigenlijk is hij een oom van mij (lastig verder uit te leggen), maar ik snap dat het al vrij vreemd klinkt om met je neef naar de sauna te gaan, laat staan met je oom. Dus we houden het voor het gemak op neef, een jonge neef.

Maar goed, hij werkte daar en ik vond het wel leuk om een keer zoiets te doen. Dus vroeg ik of ik een keertje met hem mee mocht. Ik had namelijk wel eens een keer in een sauna gezeten en weet nog dat ik dat heel lekker had gevonden.

Het enige waar ik een beetje tegenop zag was het naakt gedeelte. Die zeldzame keren dat ik in een sauna had gezeten, was met badkleding aan. Nooit naakt. Ik weet nog hoe ik die dag als een kleine bange puppy in die kleedkamer stond, omdat ik wist dat ik straks toch echt een keer mijn badjas uit moest gaan doen. En dan zou iedereen mij zien in mijn nakie.

Het idee alleen al vond ik vrij heftig.

Ik.
Naakt.
Dus zonder kleren.
Met nog veel meer andere NAAKTE mensen.

Shit.

Gelukkig sleepte mijn neef mij er door heen op zijn kenmerkende humoristische manier en lag ik binnen no time gewoon te zonnen in mijn blootje, alsof ik een ervaren thermen-gangster was. Ik stapte vervolgens die avond als herboren weer in de trein richting Amsterdam en vroeg mij echt af waarom ik mij hier zo druk over had gemaakt? Dit ging ik echt wel vaker doen.

Toch viel dat vaker doen nog best tegen. Ik ben nog 1 of 2 keer met hem mee geweest en toen ik weer terug naar Zwolle verhuisde hield het een beetje op. Ik kende nou eenmaal verder niet heel veel andere mensen die een dagje sauna ook lekker vinden. Want tja, naakt blijkt toch vaak een drempel te zijn (dat ik mij laat waxen is voor sommigen al een shock).

Een paar weken geleden opperde een vriendin om zo’n weekendje te doen en hoewel ik in het begin nog wel even twijfelde (inmiddels was dat naakt gebeuren toch ook weer voor mij een soort van drempel geworden) zag ik het wel enorm zitten. Een weekend niets doen, ontspannen, relaxen. Wie wil dat nou niet?

Hoewel ik dit keer niet als een bange puppy het terrein opliep, had ik toch nog wel een klein beetje zenuwen voor dat eerste ‘de badjas mag uit’-moment. Ook al liepen er zat naakte mensen op dat terrein rond en zou ik dus echt niet de enige zijn. Gelukkig vielen die zenuwen al binnen de eerste minuten in de sauna weg en kon ik mij overgeven aan de ontspannende sfeer die hing in en om het terrein.

Het werd dan ook een weekend vol ultieme ontspanning. We hadden een drukpunten massage ingeboekt (moeders lag binnen no time in coma), woonden een klankschaal sessie bij (moeders lag wederom weer binnen no time in coma) en hopten in ontspannen sfeer van sauna naar dompelbad en weer terug. Heerlijk! Waar het mij tijdens onze vakantie niet lukte om tot totale ontspanning te komen (lees in deze blog waarom), was die totale ontspanning dit weekend geen enkel probleem.

Moeders was zennnn….

Ik kan dit dan ook echt aanraden aan iedereen. Naast dat het ontspannend werkt, is een sauna ook nog eens goed voor je gezondheid en huid. En doordat we er mooi weer bij hadden en de omgeving zo rustig en sereen was, had ik zelfs het idee even op vakantie te zijn. Beter kon ik het niet hebben.

Ik ga dit dus echt vaker doen. En dit keer écht vaker. Dus niet pas weer na 10 jaar.

Toen ik zondag thuis kwam, werd ik begroet door een ziek kindje. Ik zag de bui al hangen en wist dat thuis werken die week een uitdaging zou gaan worden. Maar doordat ik zo’n weekend achter de rug had, kon ik het allemaal een stuk beter aan (een paar maanden geleden zou ik namelijk compleet gestresst zijn geraakt).

Een thermen dag of weekend wordt dan ook een terugkerend iets voor mij. Want het cliché is waar: om voor een ander te kunnen zorgen, zal je eerst voor jezelf moeten zorgen.

PS: Wil je ook wel eens zo’n thermen dag/weekend, maar is de naakt drempel toch te hoog? Probeer dan eerst eens een keer een badpak dag. Zo kan je aftasten of het überhaupt wat voor je is en als dat het geval is, zal je ook wel snel genoeg ervaren dat zelfs een badpak nog te veel kleding is. En eerlijk? Ergens voelt het ook wel heel bevrijdend om gewoon in je blootje rond te lopen 😉

Header photo by Etienne Girardet on Unsplash