Wat de R in de maand met mij doet

Wat de R in de maand met mij doet

november 19, 2021 0 Door admin

Eén van mijn favoriete seizoenen is de herfst. Ik weet niet wat het is met die periode van het jaar, maar ik vind het een prachtig seizoen. Vooral de manier waarop het landschap verkleurd. Je ziet duidelijk dat er een verandering plaatsvindt en dat vind ik mooi om waar te nemen.

Natuurlijk heeft de herfst ook haar mindere kanten. We hebben vaker grijzere luchten (hoewel je die tegenwoordig ook gerust in de zomer veelvuldig ziet), soms komt het met bakken uit de hemel, bacillen gaan weer meer rond dan normaal en het wordt weer sneller donker buiten. Allemaal zaken die niet echt bijdragen aan een happy de peppie mindset. Ik moet dan ook toegeven dat ik in de herfst (en winter) ook echt wel meer moeite moet doen om mijn energie level op peil te houden en mijn mindset positief.

In de lente en zomer heb ik het gevoel dat ik ontwaak. En niet alleen ik, ook moeder natuur. Je ziet dan namelijk hoe bloemen de grond uit schieten, blaadjes weer aan de bomen komen en het landschap langzaam maar zeker weer in bloei komt te staan. In de lente en zomer hoef ik vrij weinig te doen om positief in het leven te staan. Ik bruis van de energie en motivatie en stuiter lekker de dagen door (ook niet altijd natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel).

Dat is vanaf de intrede van de herfst, of beter gezegd vanaf het moment dat de R in de maand zit, toch echt wel anders. Lang heb ik gedacht dat dit ‘tussen de oren’ zat, totdat ik besefte dat dit niet zo is. Ik voel mij in de herst- en wintermaanden echt anders. En eigenlijk is het ook niet zo gek. Moeder natuur bereid zich immers ook voor op haar winterslaap.

Vooral de laatste tijd merk ik heel erg dat ik zin heb om te cocoonen. Lekker in een huispakje met een dekentje en een theetje op de bank. Vooral niet te veel meer naar buiten als het donker is en gezellig en warm binnen zitten met de kaarsjes aan.

Maar niet alleen op deze manier wil ik cocoonen, ook zélf trek ik meer naar binnen toe. Ik heb veel minder behoefte aan en zin in sociale contacten. Meer zin om gewoon wat meer all by myself te zijn en vooral niet te veel te doen. Alsof ik ook een soort van winterslaap wil houden.

Het feit dat we momenteel thuis werken vind ik dan ook helemaal niet erg. Waar ik in de zomer soms zo intens de behoefte had aan werken op kantoor vanwege de contacten, merk ik dat ik er nu absoluut niet op zit te wachten. Het idee dat ik in een ruimte zit vol met prikkels is niet iets waar ik heel blij van word momenteel. Laat mij dus maar lekker thuis werken tijdens deze donkere dagen.

Het gevolg is alleen wel dat ik op een gegeven moment echt helemaal nergens meer zin in heb. Geen zin meer om te werken aan doelen, te sporten, gezond te eten, mijn huis schoonmaken en ga zo maar door. In plaats van cocoonen ga ik wat meer verslonzen. Ik wil geen moeite meer doen om er leuk uit te zien en loop het liefste de hele dag in mijn joggingpak.

Op zich niet erg als dit voor kortere tijd is, als het maar niet te lang duurt (dat verslonzen). Want ervaring heeft mij geleerd dat als het te lang duurt, ik op een gegeven moment in een soort van neerwaartse spiraal terecht kom. Een spiraal waar ik in de lente en zomer makkelijker uit stap, dan in de herfst en winter.

Dus ook met de R in de maand probeer ik een bepaalde balans in mijn leven aan te brengen. Een balans van goed luisteren naar mijn lichaam, maar ook van dingen doen waar ik energie van krijg. Toch doe ik die voornamelijk dan wel overdag, want eerlijk? Niets kan op tegen een warme woonkamer, verlicht met kaarsjes, met een bank en dekentje terwijl het buiten donker is.

Ja….ondanks de negatieve kanten blijft dit seizoen toch mijn favoriet. Dus kom maar door met die winterslaap. Mij zie je wel weer ergens in mei.

Header photo by Chris Lawton on Unsplash