Ik hou van de ochtenden

Ik hou van de ochtenden

februari 16, 2022 0 Door admin

Er is iets magisch aan de ochtend, dat schreef ik eerder al eens in mijn blog Morgenstond heeft goud in de mond. Zo zit ik nu in mijn eentje in de woonkamer dit verhaal te typen, terwijl er buiten, op de lantaarnpalen en onze tuinverlichting na, geen lichten aan zijn. Buiten is het stil, binnen is het stil. Er is geen afleiding van geluid in de omgeving. De stilte werkt rustgevend en heel ontspannend. Terwijl de rest van de wereld nog slaapt (voor mijn gevoel dan), begroet ik in alle rust de nieuwe dag…in mijn eentje. Even nog geen duizend keer mama, nog even geen verplichtingen. Ja, ik ga echt heel goed op dit soort ochtenden.

Ochtendritueel
Op mijn social media heb ik al eens vaker geschreven over mijn ochtendritueel, maar ook in eerder genoemde blogpost heb ik het hier over. Mijn ochtendritueel zorgt voor een goed begin van de dag. Ik start de dag gevoelsmatig met een enorme voorsprong en heb daarna het gevoel dat ik de hele wereld aan kan.

Wat ik dan doe ‘s ochtends?
Ik sta vroeg op (ergens tussen 5:15 en 6:00 uur, afhankelijk van hoe laat ik de avond ervoor naar bed ben gegaan), ga naar beneden, drink een halve liter water, doe de deuren beneden open voor frisse lucht, zet het geurwolkje aan, ga 10 minuten mediteren en vervolgens journallen (of gewoon in het Nederlands: in mijn ‘dagboek’ schrijven). Dit zijn eigenlijk de dingen die ik écht standaard doe en die al tijden niet veranderen (of nou ja, soms wil ik de deuren open nog wel eens skippen omdat het echt koud is buiten). Het is een riedeltje wat echt in mijn systeem is gaan zitten en wat ik alleen nog wel eens wil overslaan op vakantie of in het weekend. De dingen die ik na mijn ritueel doe zijn echter minder ‘vaststaand’ en inmiddels ook wel verandert.

Gehaast de ochtend beginnen
Wat ik namelijk voorheen daarna deed was sporten. Minimaal 30 minuten. Iets wat een enorme boost aan mijn energielevel geeft in de ochtend, maar wat er wel voor zorgt dat de ochtend gehaast verloopt. Sporten in de ochtend is echt ideaal, maar niet wanneer je kinderen tussendoor ook nog eens wakker worden. Die van mij hebben nog niet de leeftijd dat ze alles zelf kunnen doen in de ochtend en dus mag ik ze voorzien van een ontbijt, waardoor ik vaak om 7.30 uur pas klaar ben met mijn workout. Ik heb dan nog een half uur over om mijzelf klaar te maken en de kinderen. Meestal met als resultaat dat ik vanaf 7:50 uur mij enorm opgejaagd voel en de kinderen dus ook. Een tijdje terug besefte ik mij dat ik hierdoor eigenlijk het effect van mijn ochtendritueel teniet deed, want door te haasten verspeelde ik in feite mijn voorsprong van de dag. Haasten is in feite verspilde tijd, we denken dat we daarmee sneller zijn, maar uiteindelijk leveren we toch echt ergens anders op in. En dus verplaatste ik het sporten naar later op de dag.

Voordelen van thuiswerken
Ik werk nog steeds thuis en begreep van mijn teamleider dat dit, ondanks de versoepelingen, voorlopig ook nog wel zo blijft. Hoewel ik mijn collega’s bij tijd en wijlen echt mis, vind ik het thuis werken helemaal niet zo erg. Het zorgt namelijk voor een bepaalde flexibiliteit (althans bij mij). Ik pak mijn sport moment namelijk sindskort weer vlak voor of gedurende mijn werkdag. Ik was hiermee begonnen direct toen de pandemie begon om op die manier mijn werkdag (lees thuiswerksleur) te doorbreken, maar stopte ermee toen ik minder ging werken en het op een gegeven moment erg druk werd. Vanaf dat moment propte ik mijn sport moment in mijn hele ochtendritueel, zodat ik die van mijn lijstje kon strepen voordat ik aan het werk ging.

Magische en ontspannen ochtend
Sinds ik het sporten weer op deze manier ben gaan inplannen (ik heb het geluk dat mijn werkgever hierin ook erg flexibel is) heb ik meer rust in de ochtend. Ik ‘moet’ hierdoor een stuk minder van mijzelf en er ontstaat ruimte voor andere zaken als onderdeel van mijn ochtend. Zo neem ik steeds vaker de tijd om te lezen of gebruik ik het moment, zoals nu, om te schrijven. Ik begin mijn dag een stuk fijner, maar bovenal met een momentje voor mijzelf. Elke moeder weet hoe zeldzaam die momenten zijn (haha).

Heb ik nu alleen maar ochtenden met een gouden randje erom heen? Hell no. Maar dat hoeft ook niet. Want door die ‘met het zweet tussen de bilnaad vanwege het haasten’ -ochtenden, waardeer ik de ZEN ochtenden nog meer. Alsof de dag mij met een grote glimlach begroet en tegen mij zegt:

‘Goedemorgen knapperd, hier een cadeautje om je dag mee te beginnen. Want dat verdien jij.’

Liefs,
Nynke