You are worth it

You are worth it

februari 26, 2022 0 Door admin

Uit ‘Brieven van een vriendin’. Een project wat ik in 2021 ben gestart. De brieven verstuur ik per e-mail, maar eens in de zoveel tijd deel ik een brief hier, omdat de boodschap nog breder gedeeld mag worden. Dit keer ‘Brief van een vriendin #48’ (verzonden op 19-02-2022).

Goedemorgen lief mens,
Hoe gaat het met je?

Het is inmiddels alweer even geleden dat ik een brief aan je schreef, dus we hebben elkaar een tijdje niet gesproken. Weet dat ik wel veel aan je heb gedacht. Ik heb vaak op het punt gestaan om je weer een brief te schrijven, maar op de één of andere manier lukte het mij niet. Ik had er de ruimte niet voor.

Soms kan je iets nog zo graag willen, maar als je de energie er niet voor hebt, of de headspace in mijn geval, dan weet je dat het misschien beter is om het te laten rusten. Om even te accepteren dat het nu gewoonweg niet gaat. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben er wel achter gekomen dat verzetten vaak een averechts effect heeft. 

Dus dat deed ik dan ook maar niet. Ik liet het even gaan, even los. Ik merkte namelijk dat ik genoeg had aan mijzelf, mijn gezin en mijn werk. Het schrijven kreeg niet prioriteit boven al die andere zaken en dat is oké. Ik was namelijk zoveel bezig geweest met liefde en lichtpuntjes de wereld in te sturen, dat het misschien ook wel gewoon even tijd was voor mijzelf.

Een tijdje geleden zei iemand (die ik overigens niet kende) tegen mij ‘Nynke, je mag je licht ook wel wat vaker naar binnen schijnen. Ook jij mag verlicht worden.’ Ik vond dat zo’n mooie boodschap, dat ik dat dan ook maar meer ben gaan doen.

En toen ik van de week het onderstaande filmpje van Kate Winslet voor L’Oreal voorbij zag komen, viel alles op z’n plek. De afgelopen weken, alles wat er is gebeurd. 

Het filmpje duurt drie minuten, maar is echt de moeite waard om te bekijken.
Bij het zien van dit filmpje schoot ik helemaal vol. Hij kwam zo intens binnen. Het raakte me. En weet je waarom? Omdat ik besefte dat ik het waard ben. Nee, niet alleen beseffen. Ik voelde het! Met elke vezel in mijn lijf.

Ik ben goed genoeg.
Ik ben het waard.

Sinds ik ben gaan werken aan mijzelf (een soort van ongoing process in de afgelopen jaren) ben ik dit wel meer gaan beseffen, alleen voelde ik het echt nog niet altijd.

Ik moest toch eerst een paar kilo meer afvallen.
Ik moest toch eerst een betere baan zoeken.
Ik moest toch eerst meer tijd en aandacht aan de kinderen besteden.
Ik moest toch vooral eerst voor anderen zorgen.

Maar dat is verandert. Het ‘ik moet eerst’ is er vanaf en dat zorgt toch voor een rust kan ik je vertellen. Het is alsof er een last van mijn schouders is afgevallen. Ik hoef niet eerst van alles en nog wat te bereiken, ik ben het NU AL waard. Ik was het altijd al waard.

Maandag a.s. heb ik mijn laatste coachingsessie met Klementine en ik had een opdracht meegekregen om thuis te doen, namelijk een brief aan mezelf schrijven. Die sessie was drie weken geleden en ik heb pas gisterochtend de brief geschreven. Ik stelde deze opdracht constant uit en verzon de ene na de andere smoes. Maar gisterochtend voelde ik dat het tijd was om die brief te schrijven en na een half uur zat ik met tranen in mijn ogen naar mijn beeldscherm te staren, omdat ik elk woord voelde wat ik had opgeschreven.

Ik ben het waard.
Sindskort hangt er een briefje op mijn badkamerspiegel met de tekst ‘Alle liefde en aandacht die ik aan anderen geef, geef ik ook aan mezelf’ en dat is zo’n fijne reminder voor mijzelf. Het is een soort van mantra geworden waar ik mee op sta en die gedurende de dag ook nog wel een paar keer voorbij komt. Ik gun mijzelf namelijk die liefde en aandacht, omdat ik het waard ben.

Natuurlijk weet ik dondersgoed dat er ook momenten zullen gaan komen waarbij ik dit allemaal niet zo gemakkelijk roep. Waarbij het leven mij weer zal gaan uitdagen. Dat is een feit. Verander ik niets aan. Maar ik heb nu wel de middelen in handen om daar dan mee om te gaan en sinds gisteren ook een brief. Want die brief aan mijzelf heb ik opgeslagen, zodat ik hem altijd kan terug lezen. Als reminder voor mijzelf. 

Ik hoop dat deze brief van een vriendin een mooie reminder voor jou is. Dat het je doet beseffen dat je een fantastisch mooi mens bent die het hartstikke goed doet. Je kan het niet perfect doen, jij bent immers zelf ook niet perfect, maar dat hoeft ook helemaal niet. Jij bent meer dan goed genoeg. Precies zoals je bent.

Ik hoop echt dat jij dit ook zo ziet en voelt. En als dat nog niet het geval is, dat je dit gaat voelen. Want lieve jij, geloof me als ik dit zeg,

 you are worth it!
Fijn weekend knapperd, ik spreek je snel weer.

Liefs,
Nynke

PS: Sprak deze brief je aan en wil je ook (bijna) elke week zo’n brief in je mailbox? Laat dan hieronder je e-mail adres achter.

Ja, ik wil brieven van een vriendin ontvangen

* indicates required